Podmaniczky Irodaházak

A Nyugati pályaudvar felújítása és teljeskörű funkcionális átalakítása kapcsán felmerült a lehetőség, hogy az Eiffel-iroda tervezte csarnoképület és a Ferdinánd híd közötti szakaszon a vágányok lefedésével egy térszinttől kiemelt városi park, és a vágányok melletti új fejlesztési terület jöjjön létre.

Erre a revitalizációs programra készítettünk tanulmánytervet.

A vágányok fölötti, szintben kiemelt park és sétány izgalmas sportolási, rekreációs köztereket teremt a Westend tömbje és a Podmaniczky utca mentén tervezett új építésű irodanegyed között. A városi parkot elsősorban a váltakozó zöld- és burkolt felületek dinamikus vonalvezetése és formái határozzák meg. A vasúti iparterület használaton kívüli rozsdaövezetére tervezett irodaház beruházás autós forgalmú megközelítése a Podmaniczky utca felől lehetséges.

Az irodatömbök közötti gyalogos tengely összeköti az épületek belső udvarait, illetve a burkolt sétányaival szabadon átjárható, városias köztereket és kapcsolatokat hoz létre a Nagykörúttól valamint az Eiffel-tértől kezdődően. 

Az irodaházak beépítése a környező városi belsőudvaros lakóépületek szövetének kortárs átirata.

A magasabb és alacsonyabb tömeg-formálással kialakított Podmaniczky utcai térfalat egységes homlokzat-alakítás fogja össze. Ennek a nagy megnyitások, átjárók, konzolos épületrészek a jellemzői. 

Helyszín: Budapest, VI. kerület
Funkció beépítési terv, iroda
Státusz: koncepció terv
Típus: megbízás
Megrendelő: Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Tervező: TIBA Építész Stúdió 
Projektépítész: Tiba János
Építész munkatársak: Bozsik Zoltán, Buzder-Lantos Zsófia,Csikai Barna, Honti Vikltória, Matúz Melinda, Mészáros Mária, Kőszeghy Flóra
Tervezés: 2014
Helyszín: 4,2 ha
Bruttó terület: 180 000 m2