Thomas Mann Gymnasium – Budapesti Német Iskola

A Thomas Mann Gymnasium – Budapesti Német Iskola meglévő épületekhez kapcsolódó bővítésének végleges formáját az alapelvek transzformálása egyértelműen meghatározta: meglévő állapothoz és környezethez illeszkedés, intimebb, érzékenyebb kapcsolat a kerttel, új közösségi terek létrehozása, érzékeny tömegképzés, új élmények generálása. 

A program megvalósításánál törekedtünk arra, hogy a meglévő épületeket ill. azok használatát a lehető legkisebb módon érintse a bővítés. Ügyeltünk arra, hogy a terület déli, dél-nyugati részén lévő, sűrűn beépített részt ne terheljük tovább, a meglévő részek kialakult megközelíthetősége, feltárása és használata ne változzon ill. az a bővítés során is zavartalan legyen. Fontos volt a meglévő környezet és természeti értékek védelme, azok kihangsúlyozása, közvetlen bevonása az iskola életébe, valamint minél közvetlenebb kapcsolat kialakítása a hegyoldallal és annak élővilágával. 

A tervezett bővítés a lehető leginkább figyelembe veszi az erdő fáinak épségét, törekszik a minél kevesebb fa kivágására. A terepszint alá épített épület teljes tetőfelülete hasznosul, funkciókkal feltárt járható teraszként vagy intenzív zöldfelületként. A perem mellett futó zöld sétány tanösvényként is működik, miközben kitüntetett pontjairól csodás panoráma tárul fel. Az íves beépítés belső, védett udvarán közösségi funkciók találhatóak (játszóeszközök, közösségi bútorok, “bandázó helyek”).

 

Helyszín: Budapest, XII. kerület
Funkció: oktatás
Státusz: koncepció terv
Típus: meghívásos pályázat
Megrendelő: Thomas Mann Gymnasium – Budapesti Német Iskola
Tervező: TIBA Építész Stúdió
Projektépítész: Perényi Lóránt
Építész munkatársak: Bozsik Zoltán, Deák Adrienn
Tervezés: 2015
Helyszín: 3,6 ha
Bruttó terület: 5 900 m2