Nyaraló, Balatonfüred

2014-ben kérték fel irodánkat egy kis családi nyaraló megtervezésére. A tervezési helyszín Balatonfüred arácsi részén, a Balatonra panorámás domboldalon található. A megrendelői igény egy olyan nyaraló kialakítása volt, ahol a családi nappali-konyha-hálószoba kombináció mellett szeparáltan helyezkednek el a plusz szobák, amik akár vendégszobaként is funkcionálhatnak, külön mosdókkal, teakonyhával.

A telek kis mértékű beépíthetősége miatt a kétszintes tömeg kialakítása mellett döntöttünk, amit a meredek domboldal terepvonalaira eltolásban helyeztünk el. Ezzel biztosítottuk, hogy a domb természetes talajviszonyaiba a lehető legkevésbé kelljen beleavatkozni és így külön tudtuk választani a családi és vendég helyiségeket az alsó és a felső szintekre. Valamint, mivel a terep szintvonalaira párhuzamosan helyeztünk rá a két eltolt, hosszúkás tömeget, így az épület szinte minden helyiségéből kinézve a balatoni panoráma tárul elénk. Cél volt az is továbbá, hogy minél jobban a terepbe rejtsük a tömeg nagy részét, ezért az alsó szárny sötét színű, természetes kőburkolatot kapott. A kissé töredezett homlokzati vonalvezetése is a terepvonalakhoz illeszkedik, ezzel még jobban a domboldalba simul.A felső, nappali-konyha-háló szárnyat a helyi építési hagyományoknak megfelelően vakolt és világos színre festett, nyeregtetős „házikó” épületformára alakítottuk. Az így kialakított kontrasztos tömegformálással értük el azt, hogy a Balaton felől szemlélve csak a felső, kisebb tömeg válik láthatóvá. 

Az alaposan átgondolt és részletesen kidolgozott belsőépítészeti tervek a Sütő Interior Architects, megrendelővel és velünk való szoros együttműködéséből születtek.

Helyszín: Balatonfüred, Hungary
Funkció lakóépület
Státusz: építés alatt
Típus: megbízás
Megrendelő: magán
Tervező: TIBA Építész Stúdió, belsőépítészet: Sütő Interior Architects
Projektépítészek: Tiba János, Honti Viktória
Építész munkatársak: Bozsik Zoltán, Erdei István
Tervezés: 2014
Helyszín: 1 030 m2
Bruttó terület: 270 m2