N9 Prémium lakások

A tervezett VI. kerületi Lakóépület-felújítás és emelet-ráépítés Budapest világörökségi területén, az Andrássy út közelében helyezkedik el. Az épület legrégibb része: a pince, földszint, 1-2. emelet 1886-ban épült. Erre két szintet építettek még 1967-ben, amikor lakóépületből irodaházzá alakították.

A tervezett felújítás és emelet-ráépítés során a földszinti kávézó és üzlethelyiségek felett, az eredeti funkciónak megfelelően, ismét magas igényszintű lakások kapnak helyet az épületben.

A felújítás során a meglévő homlokzati nyílások és díszítések a 2. emeletig megtartandók, a földszinten nagy üvegezett, íves portálok adnak elegáns megjelenést a kávézónak, üzleteknek és a lakóház bejáratának. A lakóház bejárata az utcáról a belső kertig tartó átjáróról nyílik, portaszolgálattal, a pincében elhelyezett tárolókkal.

A korábbi ráépítés homlokzati megjelenése is igazodik a régi épülethez sávos vakolatdíszítéssel, az ablakok ritmusával. A felújítás során a 4. emeleti ablakok a teljes homlokzaton franciaerkélyként jelennek meg, az épület rövidebb oldalán kétszintes télikerttel a homlokzat mögött. Az ehhez kapcsolódó lakások is kétszintessé válnak a meglévő 3. - 4. emeleten és a tervezett 5. - 6. emeleten. Ez a belső terekben is érdekes térbeli és vizuális kapcsolatokat hoz létre.

Az emeletráépítés kialakítása: a meglévő épület faltesteinek folytatása felfelé, azok átfordítása a ferde tetősíkra. A tetősíkra átfordulásnál általában a belső térben is légtér vagy belső tér helyezkedik el a tető alatt. A fémlemez burkolatú sávok üvegfelületeket fognak közre. Az utcai homlokzatok felől a tetőgerinc mellvédként is szolgál a tetőterasz szintjén, amire a lakások belső lépcsőiről lehet kilépni. A tetőgerincektől 3 méterrel visszahúzva lamellás teraszárnyékoló helyezkedik el. Ez a belső udvar irányából átforduló burkolatsávokat folytatja a tetőterasz felett. Felülnézetben egységesen jelenik meg. A két felső lakáshoz tartozó teraszrészeket kiemelt növénysáv választja el, ami a teraszok intimitását biztosítja a csodálatos városi panoráma felé nyitottság mellett.

Helyszín: Budapest, VI. kerület
Funkció lakóépület
Státusz: kiviteli terv
Típus: megbízás
Megrendelő: ARAMO INVESTMENT Kft.
Tervező: TIBA Építész Stúdió 
Projektépítészek: Buzder-Lantos Zsófia, Király Zoltán
Építész munkatársak: Czégeni Csaba, Hajdú Csongor, Jobbágy Ágnes, Kalászi Zoltán
Tervezés: 2018-2019
Bruttó terület: 2770 m2