Media Center Irodaház

Építészeti koncepció:
Az építészeti koncepció az ipari környezet, a területi viszonyok valamint a gazdaságosság szempontjait figyelembe véve, az azokra adott alternatív válaszokból építkezik. Egyszerű elemekből áll össze az épület, mégis a különböző információs rétegek egymásra vetüléséből kialakul egy egyszerűen építhető, mégis komplex, identitással rendelkező irodaház, amely környezetének meghatározó, népszerű elemévé válhat.

Az épület megjelenésében egy színes, lebegő lemezre emlékeztet. A nagy kiterjedésű alapterület horizontális elrendezést és emiatt hatékony irodaszervezést tesz lehetővé. A nagy mélységű irodaterek jobb megvilágítása érdekében a lemezt belső átriumokkal perforáltuk. A lebegő átriumok legszűkebb téraránya közel négyzetes, ami sok fényt enged a mélyebb területekre is.
Az átriumok elhelyezése optimálisan tartja az egyoldali megvilágítással kiszolgált irodaterületek mélységét. Az épület szerkesztésében meghatározó elemként kezeltük, hogy a terepszint alatti munkákat minimalizáljuk. 

Az épület homlokzata a környezetéhez igazodóan meghatározóan ipari jellegű megoldásokból építkezik. Standard kialakítású és méretű ablakok optimalizálják az építést és gyártást. A színeket egy a homlokzaton körbefutó perforált acél háló fogja össze. A két réteg egymástól való távolsága miatt a színek ellágyulnak, a panelek határvonalai összemosódnak, és egy dinamikus, a fényviszonyok változásával folyamatosan változó megjelenésű homlokzati felület jelenik meg. A háló két eltérő nagyságú perforációval készül, ami a változó fényviszonyokkal együtt tovább növeli az építészeti komplexitást – egyszerű, gazdaságos elemekre építve.  A háló egyben árnyékolásra szolgál.

Az épületet négy közlekedő mag szolgálja ki, amelyek köré szintenként három irodaegység szervezhető. A négy közlekedőmag négy külön dilatációs egységet is jelent, melyek mentén az építés ütemezhető. A földszinten a magok köré szervezett recepciós területek élénk színű polikarbonát burkolattal készülnek, önálló identitást kölcsönözve minden egyes épületrésznek. 

A plusz fél szintre helyezett bejáratok mindegyikéhez kapcsolódnak átriumok, amelyek természetes fénnyel animálják a bejáratot. A környezetben vendégparkolók, bambuszligetek váltakoznak, így teszik hasznossá, ugyanakkor reprezentatívvá a felső szintet. 

Az épület üzemeltetésével kapcsolatos helyiségek és az épületgépészet a tetőn kapnak helyet.

 

Helyszín: Budapest
Funkció iroda
Státusz koncepció terv
Típus: meghívásos pályázat
Tervező: TIBA Építész Stúdió 
Projekt építész: Tiba János
Építész munkatársak: Beszeda Zoltán, Kovács Gergely
Tervezés: 2008
Bruttó terület: 27 000 m2