Liget Center Auditórium

1998-ban részesei lehettünk annak az építész csapatnak, akik az ország egyik leghíresebb és legelismertebb modern műemlék épületének a felújításán dolgozhatott. Az egykori MÉMOSZ szákház, ma Liget Center, Dózsa György úti irodaszárnya újult meg akkor. Most, nagy örömünkre, több, mint két évtized után, az Auditórium új életre keltésével befejeződhet az épületkomplexum teljes felújítása, sőt, a kompozíció egy visszafogott új szárnnyal is kiegészül. 

Alvar Aalto finn építésznek, 1947-ben megjelent egy írása az olasz Domus építészeti magazinban. Ebben a cikkben az építészeti alkotási folyamatot kanyargó, intuitív folyamatként mutatja be, ahol sok, egymásnak ellentmondó követelményt, adottságot és szempontot kell összehangolni és figyelembe venni a tervezőnek. Ezek társadalmi, emberi, gazdasági és technikai igények, amelyek egyszerre és együtt jelennek meg a tervezés során. „Az építészet és annak részletei bizonyos módon kapcsolódnak a biológiához. (…) Talán olyanok, mint a nagy lazac vagy a pisztráng. (…) Sok száz mérföldre születnek végleges élethelyüktől. Ott, ahol a folyók csak patakok, kis szikrázó víztestek a források között, a gleccserek első olvadó vízcseppjei alatt.”

A MÉMOSZ székház tervpályázatát 1947-ben írták ki. Akkor öt építész közös megbízást kapott a ház tervezésére: Perényi Imre, Preisich Gábor, Gádoros Lajos, Perczel Károly és Szrogh György. Egészen különös, hogy az öt magyar építész Aalto első igazán híres alkotásának, az akkori Finnországban megépült Viipuri könyvtárnak (1927-1935 – ma Vijborg, Oroszország) egyes építészeti elemeit használta fel és értelmezte újra a székház épületében. 

Mi ezt az időben és térben átívelő játékot szeretnénk bemutatni és folytatni a ház felújítása során, tiszteletben tartva az épület kiemelt értékeit és műemléki védettségét.

Helyszín: Budapest, VI. kerület    
Funkció: iroda
Státusz: folyamatban
Típus: megbízás
Megrendelő:   Wing Ingatlanfejlesztő Zrt.
Tervező: TIBA Építész Stúdió
Projektépítészek: Király Zoltán, Bozsik Zoltán
Építész munkatársak:  Csányi Zita, Jobbágy Ágnes, Szenes Georgina
Tervezés: 2019-
Bruttó terület: 6400 m2