Iparművészeti Múzeum

Lechner Ödön Iparművészeti Múzeuma az európai társintézményei közül nemcsak százezres gyűjteményének egyetemes értékeivel emelkedik ki, hanem az 1896-ra elkészült palotájának különleges jellegével, újító karakterével és minőségével is, mint a nemzeti építészeti stílus megteremtésének dokumentuma. A 20. század során többször megsérült épület felújításának szükségességét felismerve 2011 decemberében tervpályázat kiírásáról döntött a kormány. Ennek következtében megnyílt az út Magyarország egyik legvonzóbb épületének megmentése, eredeti megjelenésének visszaállítása és a benne őrzött gyűjtemények soha nem látott teljességben való megmutatása előtt.
 
A tervpályázat általános célja volt az Iparművészeti Múzeum műemléki védettségű főépületének komplex rekonstrukciós és értéknövelő fejlesztésének tervezése, valamint javaslatokat vártak az intézmény épített környezetének megújítására. A tervnek az ajánlatkérő által rendelkezésre bocsátandó tervezési program alapján a következő építészeti-műszaki és műemléki kérdésekre kellett megoldást adnia:
 
  • A rendkívül rossz állapotban lévő épület építészeti, műszaki, műemléki rekonstrukciója.
  • A teljes kiállítási rendszer újraformálása, figyelembe véve az épület funkcióinak átszervezését, jelentős területek felszabadíthatóságát. A műtárgyállomány elhelyezésének során olyan terek kialakítása, melyek a legszigorúbb műtárgyvédelmi feltételeknek megfelelő környezet kialakítását teszik lehetővé.
  • A Hőgyes Endre utcai, megvalósulatlan épületszárny helyének beépítése, az épület építészeti “befejezése”. A régi és új épületrészek olyan egységének létrehozása, amely funkcionálisan és esztétikailag a legmagasabb színvonalat képviseli.
  • Az épület és környezetének kapcsolata, urbanisztikai beágyazódása.
  • Az üzemeltetési kérdések átgondolása, környezettudatos, gazdaságos működtethetőség biztosítása.
Helyszín: Budapest, IX. kerület
Funkció: műemlék, középület
Státusz: koncepció terv
Típus: pályázat
Tervező: TIBA Építész Stúdió 
Projektépítészek: Tiba János, Bozsik Zoltán
Építész munkatársak: Beszeda Zoltán, Király Zoltán, Kovács Gergely, Savanyú Adrián
Tervezés: 2011
Bruttó terület: 8 000 m2