Harmincad utca projekt

A Harmincad utca 6 szám alatti épület 1914-ben épült a Hazai Bank megbízásából, Rainer Károly tervei szerint klasszicizáló stílusban. Az épület helyi védettség alatt áll, világörökségi helyszín védőövezetében helyezkedik el. A bank három évtizeden át, a második világháború utáni államosításig használta az épületet. Az épület számos pontján találkozhatunk a HB (Hazai Bank) felirattal, a századforduló építészetére jellemző magyar tulipánnal, valamint a szfinx alakjával is. A földszinti udvar kristályüveg hatású lefedése alapvetően határozza meg az épület építészeti megjelenését. Az államosítást követően az Egyesült Királyság budapesti nagykövetségének adott otthont 2017-ig.

A nagykövetség kiköltözése után meghívást kaptunk az épület hasznosítására kiírt tervpályázaton. A Beruházó az épületet mind megjelenése, mind elhelyezkedése alapján a portfóliója ékköveként szeretné felújítani és fejleszteni.

A tervezési program vegyes funkció kialakítását irányozta elő:

  • a földszinten a kereskedelmi és vendéglátó területek, ezekhez kapcsolódóan a Harmincad utca bevonása, élettel megtöltése belvárosi léptékű utca bútorok megjelenésével
  • az emeleti szinteken egy vagy több bérlős, flexibilis bériroda tervezése volt a cél
  • a tetőszinten prémium belvárosi lakások kialakítását kérték

Pályázati javaslatunk alapján a meglévő műemléki lépcső és annak folytatása és az új felvonó között minden szinten központi tér alakult ki, ahonnan a belvárosi épületekre jellemző belső közlekedőn keresztül megközelíthetők az irodák. A belső közlekedő kialakítása miatt az irodák felosztása és nagysága rugalmasan és szabadon alakítható az időben változó igények szerint. A legfelső szinten a részben duplex lakások elegáns foyerból érhetők el. Az épület építészet értékeinek a kiemelését és annak kortárs folytatását a meglévő műemléki jegyek: az épület központi terének fózolt üveges belső udvari lefedése és a kor építészetére jellemző magyar tulipán motívum kortárs transzformálásával értük el.

Helyszín: Budapest, V. kerület
Funkció iroda, kereskedelem, lakóépület
Státusz: koncepció terv
Típus: meghívásos pályázat
Megrendelő: CD Hungary Zrt.
Tervező: TIBA Építész Stúdió 
Projektépítész: Bozsik Zoltán
Építész munkatársak: Havanecz Márk, Lánszki Csenge, Puskás Pedro
Tervezés: 2017
Bruttó terület: 7 800 m2