Deák Palota

A Deák Palota az V. kerület szívében, Budapest belvárosában található a Deák Ferenc utcában. Az építtető a koncepciójában egy rugalmas, 21. századi irodaház létrehozását fogalmazta meg, mely átlátható, nyitott megjelenésű, ugyanakkor kapcsolódik a meglévő neo-barokk épülethez. Az építészeti cél olyan rugalmas épület megtervezése volt, mely lehetőséget ad különböző irodai elrendezésekre – legyen az felosztott, vagy nyitott terű – a központi, üveg lefedésű átrium tér körül.

Az épület maximálisan kihasználja a rendelkezésre álló telekterületet, az 5 meglévő szinthez 2 új szint és a tetőtér szinten egy tetőterasz kapcsolódik. Mivel az épület sétálóutcára néz, a Kempinski Hotel Corvinus-szal szemben, a földszinten és az első emelet utca frontján kereskedelmi funkciók kaptak helyet. Az üvegezett átrium az első emelettől indul és az épület teljes magasságában folytatódik, az irodai terek szívét alkotva. A neo-barokk épületet belül gondosan helyreállították, a teljesen elpusztított homlokzatot pedig korabeli fényképek alapján építették újjá. A bővítés a felső szinteken főleg víztiszta üvegből valósult meg, egyrészt a nyitott jelleg maximalizálására, másrészt az üvegezett átriumi tükröződés végtelenítésére. A tükröződés, mint olyan, az épület filozófiáját is kifejezi. A megvalósítás során a középkori városfal egy darabját találták a pinceszinten, így az épület három különböző korszak – középkori, századfordulós (19. - 20. század), és 21. századi – együttese hat egymásra, gazdag építészeti összefüggést teremtve egyetlen értékes épületben.

Helyszín: Budapest, V. kerület
Funkció műemlék, iroda, kereskedelem
Státusz: megépült
Típus: megbízás
Megrendelő: Csipak Acquisitions
Tervező: EEA Budapest Kft.
Projektépítészek: Erick van Egeraat, Z. Halmágyi Judit, Király Zoltán
Építész munkatársak: Tiba János, Czuczka Csaba, Darko Kovačev, Gutvill Zsófia, Földi Péter, Koós Marianna, Benkő Ágnes, Benedek Borislav, Molnár Bettina
Tervezés: 2003 - 2004
Bruttó terület: 5290 m2
Díjak: FIABCI 2005, Pro Architectura díj 2008 - Z. Halmágyi Judit és Király Zoltán (megosztva), Reitter Ferenc díj