Danubius Hotel Hélia - Lobby felújítás

A Hélia Hotel a Danubius Hotel csoport kedvelt szállodája Budapest dinamikusan fejlődő városrészén, a XIII. kerületi Kárpát utcában, a Duna parton. Az épület az 1990-es években épült, a lobby belsőépítészeti felújítása a szálloda folyamatos építészeti felfrissítésének második üteme. Konferencia és wellness központja a szállóvendégeken kívüli közönség számára is nyitott. 

A lobby megújulásakor a szálloda elgondolása az volt, hogy éttermén kívül az előcsarnok is remek helyszíne legyen baráti beszélgetéseknek vagy akár üzleti tárgyalásoknak is. Így született meg a Yellow Bistro & Bar ötlete, amely színével utal az épület jellegzetes homlokzati színezésére. 

Az átalakítás belsőépítészeti koncepciója a meglévő épület karakterét erősíti fel, azzal való harmóniára törekszik, tiszta és friss vonalakkal operál. A felújítás során az előcsarnok terei letisztultak, a felesleges, évek alatt rátelepedett elemektől megszabadultak. A Duna felé eső oldalon hatalmas üvegfallal épült 800 m2-es hall több kisebb zónára tagolódik. A lobby eltérő funkcióigényeit kielégítő területek különböző hangulatúak, mégis egységes építészeti nyelvet beszélnek. A recepció a klasszikus zárt pult helyett a vendégekkel való közvetlenebb kapcsolat biztosítására szabadon álló pultokból áll. A tér szívében kandallós – leülős rész született, amely az esti zongoraszó mellett a vendégek kényelmes kikapcsolódásának helyszíne. A három eltérő lounge terület különböző napszakokban népesedik be. A hely különlegessége, hogy a hagyományos funkcióhatárok elmosódnak, így a szálloda hallja egy élettel teli valódi kortárs közösségi térré válhatott.

A terasz felőli kétszint magas tér falán az átalakítás során meghagytuk a ház korabeli képzőművészeti alkotását, amely az új fekete színű tapéta háttérrel új értelemzést kapott. A meglévő mellett két hangsúlyos helyen található egy-egy új kortárs festmény, a bejárati lounge falára pedig Budapest építészeti örökségét bemutató fényképválogatás került. 

A tervezés külön számolt azzal, hogy bizonyos falfelületeken időszakos installációk is elhelyezhetők legyenek, így színesítve a belsőt. Egyszerű és természetes anyagok dominálnak a térben. Az általános területek indusztriális hangulata érdekesen ötvöződik a kiemelt helyek melegebb és lágyabb felületeivel, színes bútoraival és világításával. Előbbihez a falak Betonyp lapburkolata, corten acéllemez térelhatárolók, fekete színű háromdimenziós tapétával felújított közlekedő magok, utóbbihoz a hasított farakást utánzó bárpult, vagy a színes köralakú szőnyeg sorolható. 

A szálloda megújult lobbyjának és éttermének terveit - Nathalie Rottenburg belsőépítésszel együttműködve készítettük. 

A Danubius Hotel Helia Yellow Bistro & Bar-ja Az év Gastrodesign bárja/pub-ja kategória döntőjébe jutott, az itt megújult lobby pedig az „Az év HotelDesign lobbyja” kategória legjobbjai közé került.

 

Helyszín: Budapest, XIII. kerület
Funkció hotel, lobby, bistro&bar
Státusz: megépült
Típus: megbízás
Megrendelő: Danubius Hotels Zrt.
Tervező: TIBA Építész Stúdió, Nathalie Rottenburg
Projektépítész: Niczki Tamás
Építész munkatársak: Buzder-Lantos Zsófia, Hajas Veronika
Tervezés: 2017
Kivitelezés: 2018
Bruttó terület: 1 135 m2