A TIBA Építész Stúdió saját irodája

A TIBA Stúdió az elmúlt években jelentős változásokon ment keresztül. Ez természetszerűen egy új iroda iránti igény megfogalmazását is jelentette. Egy olyan térre volt szükségünk, amely támogatja a saját újragondolt, hatékonyabb működésünket és képviseli azokat az értékeket és minőséget, amelyek tervezői munkánk során is fontosak. Ez ölt testet most új otthonunkban, a Gellért-hegy lábánál. A saját iroda projektünk egy olyan integrált pályázat, ahol a megrendelő, a tervező és a kivitelezést irányító csapat is ugyanaz volt: mi magunk. A munkatársak különböző erősségeiből adódó szinergiák kihasználásával egy olyan tér jött létre, amihez a személyes kötődésünk rendkívül erős, és támogatja a kibővült, megváltozott és továbbfejlesztett működésünket.

A helyszín és az épület kiválasztása, a tervezés és a kivitelezés minden részlete a saját értékeink és szükségleteink pontos definiálásának köszönhető. A lokáció, az iroda és az irodában dolgozók szempontjai, valamint a felelős működés voltak a sarokpontok. Olyan irodai környezet jött létre, ami a leghatékonyabb napi működésünk, a kreatív együtt gondolkodás, ugyanakkor az elmélyült és pontos mérnöki munka feltételeihez is rugalmasan tud alkalmazkodni. Emellett a tervezés során egy olyan szempontot is kiemelten kezeltünk, aminek a későbbi jelentőségét még mi sem láthattunk előre. Tudtuk, hogy a kollégák rugalmas, akár távoli, biztonságos munkavégzését is támogatni szeretnénk. Ez a korábbinál jelentősen nagyobb kapacitású IT infrastruktúrát igényelt. Ennek is köszönhető, hogy a járványhelyzetben is fennakadások nélkül működtünk.

Új irodánkban szakmai sarokpontokat jeleznek, inspirációt adnak és jó emlékeket őriznek a Stúdió korábbi tervezési munkáinak beépített lenyomatai. Ilyenek például a KAZA-TIBA collections saját tervezésű beton burkolatai, a Telekom székházba tervezett üveg tolóajtók és üvegfalak grafikái, a Váci Greens kültéri árkádjának álmennyezet prototípusa, valamint a Divatcsarnok és a Telekom székház fém falburkolatai. Több, a Stúdió előző irodájában lévő berendezési tárgy felhasználásával saját történetünk egy-egy időszakát is sikerült átmenteni.

A Ménesi út - Bartoniek lépcső által határolt saroktelken álló épületegyüttes eredetileg is a lazarista rend tulajdona volt, a telken kápolna, rendház és fiúkollégium működött korábban. Egy lakóegységet és egy könyvtárat a szerzetesrend továbbra is fenntart itt, de a korábbi fiúkollégium 2 szintje évtizedek óta romosan állt. A Stúdió beköltözésével az alsó szinteket sikerült újrahasznosítani, sőt valószínűleg megóvni a teljes pusztulástól. Az utcafrontot is rendeztük, kiegészítettük a közvilágítást; kedvelt útvonallá téve a lépcsőt. Fontosnak tartottuk az épített környezet értékőrzése mellett a kortárs képző- és iparművészek támogatását is azzal, hogy az ő alkotásaik jelennek meg a mi tereinkben. 

Saját kertünket - a biodiverzitásra ügyelve - a Gellért-hegy déli lejtőjének mediterrán mikroklímáját kedvelő tájazonos növényekkel telepítettük be.

A fenntarthatóság környezeti szempontjai legalább ilyen lényegesek voltak a tervezés és kivitelezés során. Meglévő épületet hasznosítottunk, így egy új építkezéssel nem növeltük carbon-lábnyomunkat. Kontroláltuk a beépített burkolatok mennyiségét, törekedtünk arra, hogy az eredeti anyagokból, szerkezetekből minél többet megmentsünk: felújítottuk a poroszsüveg boltozatot, a téglafalakat, a műkő lépcsőt a kovácsoltvas korláttal és fa fogódzóval. Az újonnan beépített burkolatok részben újrahasznosított anyagokból készültek, illetve újrahasznosított anyaghányaddal rendelkeznek. Az energiatakarékos LED-es világításainkat munkaállomás csoportonként, akár mobiltelefonos alkalmazásról is állíthatjuk. A szaniterek víztakarékosak, programozható hűtés-fűtési rendszerünk megújuló energiaforrással működik (VRF/VRF levegőhűtőközeg-rendszer).

Egy épület igazi értékmérője, hogy a használók hogy érzik magukat benne - mi nagyon jól!

Helyszín: Budapest, XI. kerület
Funkció: iroda
Státusz: megépült
Tervező: TIBA Építész Stúdió 
Vezető tervező:  Honti Viktória, Király Zoltán
Projekt menedzser:  Schmolczer Eszter
Építész munkatársak: Csépányi Diána, Szmetana Dávid, Virágh Zoltán
Tervezés éve: 2018-19
Építés éve:  2019
Bruttó terület: 300 m2
Díjak: Az Év Irodája Design díj 2020