Párisi Nagy Áruház (Divatcsarnok)

A Párisi Nagy Áruház Magyarország első, kifejezetten áruházi funkcióra épített épülete. Innovatív vasbeton megoldásai miatt és az épületben található, Lotz Károly és Feszty Árpád freskóival díszített neoreneszánsz bálterem miatt nemzeti műemlékként tartják nyilván. Az áruház az 1885-ben Petschacher Gusztáv tervei szerint épített neoreneszánsz stílusú Terézvárosi Kaszinó helyén áll az Andrássy út belső szakaszán. Az építész, Sziklay Zsigmond a kaszinó gazdagon dekorált báltermét megtartotta és integrálta azt az 1910-11-ben épült áruház épületbe. Az ipari szecesszió stílusjegyeit hordózó épületben kiemelt figyelmet kapott a vasbeton szerkezetek míves formálása, valamint az épület korát meghaladó technikai színvonalú tűzbiztonsága.

A ’60-as években nagyobb átalakításokat végeztek egy harmadik kor stílusjegyeinek lenyomatát hagyva az épületen, ezt követően Divatcsarnok néven fogadta a vásárlókat. Az ingatlan 1991 óta állt üresen és pusztult. Az ORCO Property Group 2005-ben vásárolta az épületet, hogy újra bekapcsolja a város vérkeringésébe.

Az épület műemléki értékeit, valamint a részleges funkcióváltásból adódó új szempontokat figyelembe véve a TIBA Építész Stúdió építészei tervezték az épület átalakítását. A megmaradt épületelemek és díszítő motívumok gondos restauráláson estek át. Kortárs építészeti elemek hozzáadásával és a terek és térkapcsolatok újraértelmezésével a mai kor használati, műszaki és esztétikai igényei is teljesülnek, így a történelmi és kortárs stílusok keveredéséből friss és izgalmas, eltérő korok építészeti nyelvezetéből egymásra rétegződött hangulat született.

Videoanyag: https://youtu.be/BcBULrl4NT8

Helyszín: Budapest, VI. kerület
Funkció kereskedelem, iroda, vendéglátás, műemlék felújítás
Státusz: megépült
Típus: megbízás
Megrendelő: ORCO Hungary
Tervező: TIBA Építész Stúdió
Projektépítész: Tiba János
Építész munkatársak: Beszeda Zoltán, Bozsik Zoltán, Buzder-Lantos Zsófia, Gerle Ákos, Kiss Ida, Matúz Melinda, Pintér Anita
Tervezés: 2006-2009
Kivitelezés: 2008-2009
Bruttó terület: 9 000 m2
Díjak: FIABCI Hungarian Real Estate Award - Special Award of the Hungarian Chamber of Architects, Bloomberg - European Property Awards 2010