Kopaszi Gát Torony

A tervezett 120 méteres toronyépület Budapest első ilyen léptékű irodaépülete. Pozícióját a Kopaszi-gát melletti terültre készített mesterterv jelölte ki, a fejlesztési terület északi kapujaként, közvetlenül a vízparton, az új városi tér végpontjában. E tér koncepciójának erősítésére számos építészeti eszközt alkalmaztunk: ide nyitottuk a prémium irodaház előcsarnokait, terveztünk a földszinten egy exkluzív éttermet, üzleteket és minimálisra csökkentettük a gépkocsiforgalmat ezen az oldalon.

Az épület tömegét a fővárosi előírásokból következő torony rész 1:3-1:4-es homlokzati aránya és az azt kiegészítő lepényépület határozza meg. A kétszintes lepényépület széleire helyezett alacsonyabb iroda épületszárnyak bekeretezik a beépítést, kígyó-szerűen átfordulva a torony tömegére. A keretes kialakítás következtében a lepény tetején, a zajos északi oldaltól védetten, az öböl felé megnyíló, intim zöld pihenőtető jön létre. Az épülettömeget kiemelt helyeken kimartuk. Ezek a hangsúlyok mögött az épület bejáratai, illetve fő publikus terei találhatóak. 

Az épület háromszintes mélygarázsát további két szint parkoló egészíti ki térszint felett, a forgalmas Dombóvári út felőli oldalon. Ez utóbbi az építési költségek csökkentésén kívül az épület hosszútávú flexibilitását, hasznosíthatóságát is lehetővé teszi, hiszen itt, a szándékosan magasabbra tervezett belmagasság miatt, később más (nem garázs) funkció is létesíthető. A földszinti éttermek, üzletek mindenki számára elérhetők és az épület környezetét élettel töltik meg. Szintén publikus tér a torony tetejére tervezett skybar, mely Budapestet és a Dunát egyedülálló nézőpontból mutatja be. Az épület első emeletén konferencia központot és azzal együtt használható kávézót alakítottunk ki. 

Az alaptömeg homlokzatburkolata alaprajzi értelemben fűrészfogas vonalvezetésű, míg a bemarásoknál síkfelületet terveztünk. A cikk-cakkos üvegfal bütüje tömör, nyitható, amely előtt rozsdamentes perforált lemez van. A perforált lemezek lukasztása a tükröződő Duna vízfelületéből generált kép alapján változó. Az éjszakai kivilágítás kiemeli ezeket a lukasztásokat és Ned Kahn hullámzó felületeinek hatását kelti.

Az épület koncepció alkotásában fontos szerepet töltöttek be a fenntartható és aktív design stratégiák, amik az építészeti karakterre is közvetlenül visszahatottak. Ilyenek az irodai dolgozók jó közérzetét támogató közösségi terek, amelyek a torony hangsúlyos elemei a 10., 20. és 30. emeleten. Ugyancsak ezt szolgálják az épületen belüli és kívüli mozgást ösztönző tervezői fogások, mint például a lépcsőhasználatra motiváló, könnyen elérhető, látványos lépcsőházak, vagy a kerékpártárolók földszinti lobbyk közvetlen szomszédságában való elhelyezése.

 

Helyszín: Budapest XI. ker.
Funkció iroda, kereskedelem
Státusz: koncepció terv
Típus: meghívásos pályázat
Megrendelő: Property Market Kft.
Tervező: TIBA Építész Stúdió
Projektépítészek: Tiba János, Honti Viktória, Niczki Tamás
Építész munkatársak: Lánszki Csenge
Tervezés: 2016
Bruttó terület: 83 300 m2