A Vöröskereszt Székház Újjáépítése

Az egykori Vöröskereszt székház épületét a Magyar Szent Korona Országai Vörös‐kereszt Egylet megbízásából Hauszmann Alajos irodája tervezte 1901-ben. A következő év júliusában elkészült épületben a Vöröskereszt Igazgatósága, a Horvát‐Szlavón‐Dalmát Minisztérium, valamint bérlakások kaptak helyet. A Dísz tér délkeleti sarkán álló eklektikus épület egészen a II. világháború végéig szerves része volt a Várnegyed látképének, teljes bontásáról 1946‐ban döntöttek.  

A rekonstrukció célja az eredeti palota homlokzati kialakításának, tömeg és traktus osztásainak, illetve a belső reprezentatív helyiségek (díszterem, főbejárat) helyreállítása. Az új épület terveit a tudományos kutatás során összeállított építészettörténeti dokumentáció, eredeti tervek és archív fotók, egyéb szöveges dokumentumok, a megmaradt pince szinti épületrészek, valamint a régészeti feltárások eredményeinek felhasználásával készítettük. 

A fejlesztés külső jegyeiben korhűen követi a sarokkupolákban végződő eklektikus, ötszintes palota kialakítását. Az új épületet az egykori ház megmaradt alapfalaira helyeztük el, mivel a tartószerkezeti elemzés során megbizonyosodtunk, hogy a jó állapotban lévő eredeti pincefalak megtarthatóak, és felhasználhatóak az újonnan építendő szerkezetek fogadására. A függőleges tartószerkezeti elemek így - az eredeti geometriát követve - az utcai és a belső udvari homlokzati falak, illetve a középfőfal vonalában elhelyezett pillérsor, mely a belső térszervezést teszi flexibilisebbé. 

Az épület belső tereiben modern belsőépítészeti, illetve korszerű épületgépészeti és épületvillamossági megoldásokkal valósul meg az iroda funkció. Az irodák és tárgyalók mellett kávézó és étterem szolgálja ki a munkahelyeket. A belső udvar legfelső szinti üveglefedésével átriumot alakítottunk ki. A 4. emeleti közösségi térből belső pációban elhelyezett csigalépcsőn lehet feljutni a keleti szárny tetőteraszára. 

Az épület rekonstrukciójával a már helyreállított Karmelita kolostor és a szintén újjáépítés alatt álló Honvéd Főparancsnokság épületével harmonizáló részleges térzárás jön létre a Dísz téren.

 

Helyszín: Budapest, I. kerület Budai vár, Dísz tér 
Funkció:  iroda
Státusz: építés alatt
Típus: megbízás
Megrendelő: Várkapitányság 
Tervező: TIBA Építész Stúdió
Felelős tervezők:   Beczner Balázs, Király Zoltán 
Építészek: Bozsik Zoltán, Csányi Zita, Darida Mónika, Elekes Gabriella, Hajas Veronika, Honti Viktória, Jakó-Andrejkó Zsófia, Kakas Norman, Kócsó Dániel, Novák Máté, Schmolczer Eszter, Szmetana Dávid 
Műemléki és rekonstrukciós tervek:         Csáky Gyula - MentArtis Kft.
Tervezés: 2020-2022 
Kivitelezés: 2022-2024
Bruttó terület: 8200 m2