Magyar Telekom és T-Systems Közös Székház

Az ország legnagyobb és egyik legmodernebb irodája, a Telekom és a T-Systems új, közös székháza 2018 nyár végére készült el. A Budapest arculatát is meghatározó székház a WING Zrt. fejlesztésében valósult meg, az épületet hosszú távú bérleti szerződés keretében használja a Telekom és a T-Systems. A székház mintegy 100 ezer négyzetmétere (58 ezer m2 bérbeadható terület) és kilenc szintje közel 4.500 dolgozónak biztosít munkahelyet. 

A székház és munkahely funkciók mellett célként jelent meg az emberközeli munkahely kialakítása, hogy az épület közösségi térré és élménnyé is váljon, ezért az irodaház tervezésekor fő szempont volt a kreatív és inspiráló munkakörnyezet kialakításán kívül a munkavállalói well-being. 

A Telekom székház landmark megjelenését meghatározza a főbejárata. Az itt található szokatlan léptékű kivágás és a 22 m magas oszlopcsokor hatalmas építészeti gesztus, amely az épülethez kapcsolja a publikus városi teret, egyúttal lebegős megjelenést és nyitottságot sugall. Az épület homlokzata homogén, monolit struktúra, amely a függőleges lamellákkal kap megkülönböztető jelleget és a dinamikus törések és bemarások teszik egyedivé és barátságossá. 

A belső terek egy képzeletbeli tengelyre felfűzve a főbejárattól kiindulva az árkád, a fedett átrium és a zöld udvar tér-soraként épülnek fel. Az impozáns előcsarnok üzleti-baráti találkozók, informális megbeszélések, vagy kiállítások színhelye is lehet. A dolgozók számára elérhető udvaron egy nagy közösségi kert és rekreációs terület alakult ki, kültéri munkahelyekkel. A 2 ezer négyzetméter alapterületű belső kert mellett -, ebben egy 150 négyzetméter felületű belső tó -, a dolgozók kikapcsolódási lehetőségét többek közt a tetőszinten található fitnesz és wellness központ és panorámás futópálya biztosítja. Továbbá rendelkezésre áll két étterem – 350 és 150 befogadóképességű - 2.600 adagos konyhával, két minőségi kávézó, valamint egy 300 fő befogadóképességű, három részre osztható konferenciaterem. A belső kialakításánál a maximális transzparencia, a fényviszonyok, az optimális levegőcsere és az akusztika kapták a főszerepet.

Az irodaházhoz tartozó háromszintes mélygarázst 3 lehajtón keresztül lehet megközelíteni, az eligazodást és az optimális használatot intelligens parkolási rendszer segíti. 1.350 db autó, 50 db motor és 344 db kerékpár helye biztosított a felszín alatt, amelyekhez tartoznak még öltözők, 50 db elektromos autótöltő hely és autómosó. Az épületben összesen 27 felvonó segíti a közlekedést, mely a mozgáskorlátozottak számára is biztosított. 

A székház fejlesztésében mintegy 150 alvállalkozó és beszállító működött közre. 80 ezer köbméternyi betont, 10 ezer tonna betonacélt, valamint 26 ezer négyzetméternyi homlokzatüveget használtak fel az építkezés során. Naponta technológiától függően átlagosan 800 munkás dolgozott a 28 hónapig tartó építkezésen, de a csúcsidőszakban a létszám még az 1500 főt is meghaladta.


Szolgáltatások

- A+ kategória
- Két étterem (350 + 150 fő befogadóképességű) 2.600 adagos konyhával
- Két kávézó
- Konferenciaközpont 300 fő kapacitással, szekcionálható adottsággal, részlegesen 2 szint belmagassággal
- Fitnesz központ wellness részleggel (ebből 700 m2 fitneszterem) 
- Panorámás futópálya a tetőteraszon
- 2.000 m2 belső kert, 150 m2 felületű belső tóval
- Háromszintes mélygarázs (1.350 db autó, 50 db motor, 344 db kerékpár hellyel; 50 db elektromos autótöltővel, öltözők zuhanyzóval) intelligens parkoló rendszerrel működtetve
- Autómosó a mélygarázsban
- 27 db lift 6 db liftmagban
- 5 db lépcsőház az épületben
- 2 db központi recepció; 1 db különálló konferencia recepció
- Kártyás beléptető rendszer, 24/7 biztonsági szolgálat, CCTV
- Legkorszerűbb 5G Ready mobilhálózat külső és belső területeken egyaránt

Helyszín: Budapest, IX. kerület
Funkció iroda
Státusz: megépült
Típus: meghívásos pályázat
Megrendelő: Wing Ingatlanfejlesztő Zrt., Market Építő Zrt.
Tervező: TIBA Építész Stúdió 
Felelős építész tervezők:   Tiba János, Honti Viktória, Kőszeghy Flóra, Matuz Melinda (Koncepció terv)
Király Zoltán, Beczner Balázs, Honti Viktória, Niczki Tamás DLA (Kiviteli terv)
Építész tervezők:  Beczner Balázs, Bozsik Zoltán, Elekes Gabriella, Erdei István, Kócsó Dániel, Mester Anita (Koncepció és Kiviteli terv), Niczki Tamás DLA
Építészek: Buzder-Lantos Zsófia, Deák Adrienn, Csépányi Diána, Csikai Barna, Hajas Veronika, Havanecz Márk, Homoki Zsolt, Kékesi Viktor, Kovács Gergely, Lánszki Csenge, Máder Patrik Márk, Perényi Lóránt, Puskás Pedro, Savanyú Adrián, Virágh Zoltán
Projektmenedzsment: Ladányi Viktória, Schmolczer Eszter 
Belsőépítészet: Felelős építész vezetők: Honti Viktória, Sütő Kata (Sütő Interior Architects)
Építész tervezők: Bozsik Zoltán, Buzder-Lantos Zsófia, Lánszki Csenge, Mester Anita, Perényi Lóránt
Tervezés: 2014-2018
Kivitelezés: 2016-2018
Bruttó terület: 103 000 m2
Díjak:
  • FIABCI Hungary 2019 – Hungarian Prix D’Excellence and D’Excellence at Office category
  • Budapest Építészeti Nívódíja, dicséret, 2019
  • Hungarian Real Estate Awards - Az Év Kereskedelmi Ingatlanfejlesztése 2018
  • Hungarian Real Estate Awards - Az Év Irodája 2019
  • Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) – Építőipari Nívódíj 2019
  • ALUTA – Az év homlokzata Nívódíj 2019